Alerjik Astım Belirtileri Ve Tedavisi

Dr. Kantarcı, “Kış mevsimini yaşadığımız şu günlerde, mevsim değişikliklerine bağlı yaşanan uzamış öksürük, hırıltılı solunum, sık sık soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonu geçirilmesi ve ailede alerjik hastalık öyküsünün bulunması kişide alerjik astım olabileceğini düşündürmelidir dedi.

Alerjinin, saman nezlesinden astım hastalığına kadar ciddi solunum yolu problemlerine sebep olduğunu kaydeden Kantarcı, “Astım, şiddeti hastadan hastaya değişen ve aynı kişide bile dönem dönem değişkenlik gösterebilen, genellikle ataklar halinde seyreden kronik bir hastalıktır diye konuştu.

Dünyada 300 milyon, Türkiye’de 4 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiğini dile getiren Kantarcı, alerjik astımda erken teşhis ve düzenli tedavinin, hastalığın kontrol altında tutulmasında son derece önemli olduğunu vurguladı.

KURU ÖKSÜRÜĞE DİKKAT

Kantarcı şu bilgileri verdi: “Nefes darlığı sadece birkaç fiziksel aktivite sonunda nefes almakta zorlanan kişilerde değil, maraton koşan sporcularda bile gözlemlenebilen bir durumdur. Astım, akciğerlerdeki bronş adı verilen hava yollarını tutarak nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, öksürük gibi yakınmalara yol açan bir hastalıktır. Kişinin hava yollarında hem mikrobik olmayan bir iltihaplanma hem de tıkanma gözlemlenmektedir. Hastaların şikyetleri günden güne hatta gün içinde bile değişiklik gösterebilir. Astımın en önemli belirtisinin uzun süre devam eden kuru öksürük olabileceği unutulmamalıdır. Bu hastalık hem çocuklarda hem de büyüklerde görülebilir.

BELİRTİLERİ NE?

Alerjik astım belirtileri ile astımı tetikleyen faktörleri anlatan Dr. Neslihan Kantarcı Alerjik Astım’ın belirtilerini şöyle açıkladı:
“Alerjik astımın birçok belirtisi vardır fakat en önemli belirtisinin uzun süre devam eden kuru öksürük olabileceği unutulmamalıdır. Koşarken, hızlı bir fiziksel hareket esnasında göğüste hırıltı ve hışırtı sesi, sigara dumanı, yemek kokusu, boya ve ağır kokularda yaşanılan öksürük, hırıltı/hışırtı veya nefes darlığı, geceleri veya sabah uyanıldığında karşılaşılan inatçı öksürük, uykuların öksürük ve nefes darlığı nedeniyle bölünmesi, dönemsel olarak nefes darlığının artması, soğuk algınlığı yakınmalarının göğüs bölgesinde hissedilmeye başlanması ve iyileşme sürecinin 3 haftadan uzun sürmesi, şikyetlerin mevsime göre değişiklik göstermesi, yaşanan belirtiler sonrasında kullanılan ilaçlarla beraber şikyetlerin azalması.

TEDAVİ İÇİN NE YAPMALI

Alerjik Astım’ın tedavisi hakkında da bilgi veren Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Kantarcı şunları söyledi:
“Astımın erken teşhisi ileride akciğerlerde meydana gelebilecek hasarların önlenmesi için hayati önem taşımaktadır. Şikyetiniz olmasa bile belli aralıklarla doktor kontrolüne gidilmesi. İlaçların düzenli kullanılması, hastalığı artırıcı alerjenlerden uzak durulması, enfeksiyonlardan korunmak, sigara dumanına ve kötü kokulara maruz kalmamak. Belli aralıklarla solunum fonksiyon kontrolü yaptırmak. Depresyon gibi etkenlere karşı önlem almak.

ASTIMI NELER TETİKLİYOR

Kantarcı Astım’ı tetikleyen faktörleri ise şöyle sıraladı:
“Alerjik astımın şiddeti kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Aşağıdaki faktörler astımın şiddetini arttırmaktadır. Grip, bronşit, zatüre gibi viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, boya, yemek kokusu, çamaşır suyu, deterjan gibi ağır kokular, polen ve ev tozu akarı gibi alerjenler, sigara dumanı, aşırı, stres veya üzüntü.

gida-alerjisi-astim-yol-acabiliyor-5381709_6567_o

Alerjik Astıma Ne İyi Gelir?

lemon

Astım krizine en etkili bitkisel çözüm!

 

5-mayis-dunya-astim-gunu-21322

Astım Nedir?

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*