Boğaz Kuruluğu – Nedenleri ve Tedavisi

Boğaz Kuruluğunun Nedenleri

 

1) Kuru Hava
Kış ayları havadaki nem miktarını oldukça azaltarak nefes alırken kuru ve soğuk hava solumamıza neden olur bu da boğazın kurumasına ve kaşınmasına yol açar. Fakat bu durum sadece kışın görülmez. Herhangi bir mevsimde kapalı ortamlarda klima kullanmak boğaz kurumasına neden olabilir.

 

2) Alerjenler
Boğaz kuruluğuna neden olan çok miktarda alerjen çeşidi vardır. Temizlik malzemeleri, talaş tozu, polenler, hayvan tüyleri boğaz kuruluğuna neden olan en yaygın alerjen çeşitleridir.

 

3) Vücudun Susuz Kalması (Dehidrasyon)
Vücuttaki sıvı yetersizliği özellikle kış aylarında boğazın kurumasına neden olur. Bu nedenle dehidrasyona uğramamak için bol miktarda sıvı alınmalı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

 

4) Sigara
Sigara içmek ya da tütün ve narkotiklerin herhangi birini kullanmak boğaz kurumasına neden olur. Bu maddelerin bileşenleri vücuttan sıvı atılmasına yol açar. Özellikle de marihuana boğazın kurumasına ve kaşınmasına neden olur.

 

5) Botülizm
Botülizm Clostridium botulinum adlı bir bakterinin neden olduğu bir çeşit gıda zehirlenmesidir. Bu bakterinin toksinleri sinirsel fonksiyonlar bloke ederek solunumsal ve muskuloskeletal (kas ve iskeletle ilgili) paralize neden olur. Enfeksiyonu kaptıktan 12-36 saat sonra boğaz ve ağız kuruluğu semptomları görülmeye başlanır. Bu tür gıda zehirlenmesine maruz kaldığını düşünen kişiler acilen tıbbi yardım almalıdırlar.

 

6) Sjögren Sendromu
Sjögren sendromu gözyaşı ve tükürük üretimini sağlayan dış salgı bezlerini tahrip eden sistemik bir otoimmün hastalığıdır. Tükürük üretimi azaldıkça (bazı durumlarda tamamen durur) ağız içinde ve boğazda kuruma ortaya çıkar.

7) Gırtlak Kanseri
Gırtlakta ve bademciklerde kanserli hücrelerin çoğalmasına gırtlak kanseri denir. Boğaz kuruluğu da bu tür kanserin bir belirtisi olarak ortaya çıkan bir durumdur.

 

8) Enfeksiyon
Streptokok bakterisi boğazda enfeksiyon oluşumuna neden olur. Bu enfeksiyon bulaşıcıdır ve burun akıntısı, tükürük, öksürme, aksırma ve dokunma yoluyla yayılır.

 

9) Alkol
Alkol boğazdaki dokularda bulunan tüm nemi emerek boğazın kurumasına ve kaşınmasına neden olur. Bu nedenle alkol tüketenler boğazı yumuşatmak için alkolle birlikte bir miktar su almaya özen göstermelidirler.

 

10) Bademcik Problemi
Bademcikler enfeksiyonları tümörler, kanserler, apse ya da kronik bademcik tükürüğün boğaza ulaşmasını engeller.

 

11) Diğer Sağlık Sorunları
Boğaz kuruluğu ayrıca herpes, larenjit (gırtlak iltihabı), kronik öksürük, reflü, streptokok boğaz ağrısı, tükürük bezi kanseri gibi hastalıklardan dolayı da ortaya çıkabilir. Bunların yanı sıra boğaz kuruluğu ses telleri üzerindeki baskıdan, yüksek ateşten, kusmadan, mononükleozdan, şeker hastalığı ve parkinsondan ya da aşırı baharatlı ve yağlı yiyeceklerden de kaynaklanabilir.

Boğaz Kuruluğu Tedavisi

Görüldüğü gibi boğaz kuruluğunun birçok nedeni olabilmektedir. Bu nedenle boğaz kuruluğunun tedavisinde öncelikli amaç rahatsızlığa neden olan sorunu tespit etmek ve varsa hastalığın tedavisine yönelmek olmalıdır. Bunun yanında boğaz kuruluğunu nedenine bağlı olarak tedavi edici birçok tedavi çeşidi de bulunmaktadır.

 

1) Hava Nemlendirici Kullanmak
Kapalı bir ortamda nem seviyesi düşük seviyelere indiğinde en iyi çözüm havayı nemlendirmektir. Birçok insan yatak odalarında gece boyunca boğaz kurumasını engellemek için nemlendirici kullanmaktadır. Nemlendiriciler odanın nem seviyesini istene seviyelerde tutarak ağız ve boğaz kurumasını engeller.

 

2) Vücudun Sıvı Kaybını Engellemek
Boğaz kuruluğunu engellemek için bol miktarda sıvı tüketmek çok önemlidir. Su hava yollarını nemlendirerek kayganlaştırıcı etki yapar. Yeterli miktarda su tüketmek (günlük en az 8 bardak) çok önemlidir.

3) Tuzlu Su Gargarası
gargaraBu yöntem uzun zamandır kullanılan yaygın bir tedavi şeklidir. Ilık tuzlu suyla gargara yapmak boğazdaki kuruluğun ve tahribatın önüne geçmek için önemlidir. Gargara tuz yerine bir çay bardağı suya bir yemek kaşığı elma sirkesi katarak da yapılabilir. Her iki yöntem de boğazda kurumaya ve kaşıntıya neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olur.

 

4) Ballı ve Limonlu İçecekler
Boğazda kuruma, kaşıntı ve öksürük için diğer bir tedavi yöntemi evde kolaylıkla ılık suyla hazırlanan ballı ve limonlu içecektir. Bu karışımı bir bardak suya bir kaşık bal ve limon koyarak hazırlayabilirsiniz. Boğaz kuruluğunu gidermek için bu içeceği günde 2 kez tüketiniz.

 

5) Nefes Alma Teknikleri
Özellikle uyku esnasında ağızdan nefes alan kişiler her zaman boğaz kuruması riski altındadır. Bunun nedeni nefes alma ve verme esnasında solunum yollarındaki nemin kaybıdır. Bu kişiler nefes alma teknikleri konusunda bilgi almak için bir uzmana başvurmalıdırlar.

 

6) İlaç Tedavisi
Boğaz kuruluğu öksürük, boğaz ağrısı, alerji ya da bakteriyel enfeksiyon kaynaklı ise öksürük baskılayıcı, antibiyotik veya alerji ilaçları boğaz kuruluğuna neden olan problemi ortadan kaldırarak tedavi sağlar. Bu konuda uygun ilaçları kullanmak için doktora danışılmalıdır.

 

7) Boğaz Pastilleri ve Çay Çeşitleri
Boğaz pastilleri tükürük üretimini artırarak boğaz kuruluğunu ortadan kaldırır. Bunun yanında çay gibi sıcak içecekler de boğaz kuruluğuna faydalıdır. Papatya çayı, meyan kökü çayı, ada çayı ve okaliptus çayı da boğaz kuruluğuna oldukça iyi gelir

 

Bunların yanında boğaz kuruluğunu tedavi etmek için aşağıdakilere de dikkat etmek gerekir.

 

  • Boğaz kuruluğuna neden olduğunu bildiğiniz alerjenlerden uzak durunuz.
  • Sigara içmeyin. Boğaz kuruluğuna neden olan alkol, tütün ve türevleri ile birlikte aşırı baharat kullanımından uzak durun.
  • Çok fazla konuşmayın. Ses tellerinizi ve boğaz kaslarınızı dinlendirin.
  • Tükürük bezleri alınan kişiler de boğaz kuruluğu çekebilir. Sinirlerde hasar ve kemoterapi gibi kanser tedavilerinde de boğaz kuruluğu belirtisi ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda mutlaka doktora danışılmalıdır. Kas gevşeticiler ya da yatıştırıcılar kullanıyorsanız boğaz kuruluğunu engellemek için de doktorlar bu ilaçları değiştirebilir ya da dozlarında ayarlamalar yapabilirler.
  • Yüksek ateşin neden olduğu boğaz kuruluğu 1 haftadan daha fazla sürüyorsa daha ciddi bir durum olabilir bu nedenle acilen doktora gidilmelidir.

goz-agrisi

Göz Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*