Potasyum Nedir?

POTASYUM NEDİR?

Potasyum, vücut sıvılarının osmotik basıncını ayarlayan ve asit-baz dengesi için gerekli olan bir elektrolittir. Kan basıncının ayarlanmasında sodyum kadar önemlidir. Potasyumun organizmamızda pek çok işlevi vardır. Sodyum ve potasyum arasındaki denge sayesinde sinirlerin uyarılması ve kas dokusunun düzenli bir şekilde çalışması gerçekleşir. Bu denge bozulacak olursa sinirler beynin yolladığı uyarıları düzgün bir şekilde taşıyamaz; kalbin elektrik sistemi bozulur ve kasların kasılmasında sorunlar oluşur.

HİPERTANSİYONU ÖNLER

Potasyumun en önemli görevlerinden biri de hipertansiyonu önlemesidir. Yani aşırı tuzlu gıdaların tüketilmesi hipertansiyona sebep olabileceği gibi potasyum içeren gıdaların yeteri kadar tüketilmemesi de hipertansiyona sebep olabilir. Potasyum içeren gıdaları yeteri kadar tüketmeyen bireylerde yüksek tansiyon, kalp krizi ve inmelere daha sık rastlandığı görülmüştür. Ayrıca kalp krizine bağlı ölümlerin az potasyum tüketen bireylerde daha sık görüldüğü saptanmıştır. Potasyum, böbrek taşı oluşumunun önlenmesinde de etkili olmaktadır. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda potasyumun kemik erimesini önlediği de tespit edilmiştir.

 

POTASYUM EKSİKLİĞİ NASIL OLUŞUR?

 

Aslında potasyum eksikliği çok zor oluşan ve nadir görülen bir durum değildir. Şiddetli bulantı, kusma, aşırı terleme gibi durumlar potasyum yetersizliğine sebep olabilir. Ayrıca idrar söktürücü etkisi olan bir takım ilaçlar da idrarla birlikte vücuttan bol miktarda potasyum atılmasına ve böylece yetersizliğine sebep olabilir.
Vücutta potasyumun yetersiz olması ise insan sağlığı için tehlikeli bir takım durumlar yaratabilir. Kas yorgunluğu, halsizlik, kalp ritminde bozulma ve solunum yetmezliği gibi hayati risk oluşturan durumlar ortaya çıkar. Ayrıca sinirlerde uyarı iletimi yavaşladığı için kas kasılması da zayıflar.

 

POSTASYUM FAZLALIĞI

 

Potasyumun eksikliği kadar fazlası da tehlikeli sonuçlar yaratabilir. Özellikle böbrek fonksiyonlarının bozulduğu bireylerde potasyum iyi süzülemediği için kandaki düzeyi yükselir. Bu yükseklik kalbin çok hızlı ya da çok yavaş atmasına neden olabilir ve önlem alınmazsa ölümle bile sonuçlanabilir. Böyle bir durumda diyette potasyum içeren gıdalar kısıtlanmalıdır. POTASYUM GEREKSİNİMİ NE KADARDIR? Günlük potasyum gereksinimi yetişkinler için 2-4 gramdır ve diyetle süt, et, tahıllar, sebze ve meyveler yeterli ve dengeli bir şekilde tüketildiği sürece günlük potasyum ihtiyacı karşılanır.

POTASYUMDAN ZENGİN GIDALAR;

Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya vb.) Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, asma yaprağı, pazı, semizotu, lahana, maydanoz, roka, marul vb.) Kurutulmuş sebze ve meyvelerin tümü Muz, kayısı, kavun, kivi, nar, avokado Patates, mantar, havuç Kereviz, enginar, brokoli, karnabahar, bamya, börülce

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*