Yaz mevsiminde dikkat edilmesi gerekenler

Tatil ve eğlence ile özdeşleştirilen bir mevsim ve elbette sıcaklarla… Peki özellikle dikkat etmeniz gerekenleri biliyor musunuz?

 

lima ortamı 22 derecenin altında olmasın: Özellikle 40 derece sıcaktan, klimanın çalıştığı 18 derecelik bir ortama ani geçiş kalp krizini tetikleyebiliyor. Bu yüzden, klimalı ortamlar 22 derecenin altında olmamalı. Ayrıca belli bir soğuk derecesinden sonra damarların spazm riski arttığı için ani soğuklardan kaçının ve klimalı ortamları tercih etmeyin.
Soğuk havuza atlamayın: Sıcak altında uzun süre kaldıktan sonra soğuk havuza atlamak kalp krizini tetikliyor. Bunun nedeni ise soğuk suyun vücutla direkt temas etmesi nedeniyle vücut ısısının aniden değişmesi.

 

Günde 3 litre su tüketin: Sıcaklarda kış mevsimine nazaran 5-10 kat daha fazla terleyerek aşırı sıvı kaybedince vücudumuzun elektrolit dengesi bozuluyor. Bunun sonucunda sıcaklarda tansiyon düşmesi ve kalp hızının artması başta olmak üzere pek çok sağlık sorunu ortaya çıkıyor. Aşırı sıcaklarda bol bol su için ve bunun için mutlaka susamayı beklemeyin.

Çayı açık için: Demli çay vücuttaki kan akımının dengesini bozarak çarpıntıya neden olabiliyor. Kalp sağlığınız için sıcak havalarda çayı ya açık için ya da meyve çaylarını tercih edin.
Kahveyi 1 fincanla sınırlayın: Aşırı kahve tüketimi nabzın hızlanmasına, bunun sonucunda da kalbin yorulmasına neden oluyor. Böylelikle aritmi veya kalp krizini tetikleyen süreç başlamış oluyor.
Alkolden kaçının: Özellikle sıcak saatlerde veya güneşlenirken alkolden kaçının. Kalp atış hızını ve tansiyonu arttırıcı etkisinden dolayı sıcakta alkol almak ciddi problemlere yol açabiliyor.
Açık renk kıyafetler giyin: Ultraviyole ışınlarına maruz kalmamak için açık renk kıyafetler tercih edin, çünkü koyu renk giysiler güneş ışınlarını yutarak hastalıkları tetikliyor. Gündüz 10:00 ve 16:00 saatleri arasında dışarı çıkıyorsanız, geniş şapkalar takın ve güneşten koruyucu kıyafetler giyin.
Ağır yemekleri yasaklar listesine alın: Kalp hastalıkları riski oluşturan ancak kışın bolca tükettiğiniz hamur işi, kızart-ma ve et gibi yağlı besinleri yemeyin.
 İlaçlarınızı düzenli alın: İlaçlarınızı düzenli olarak almaya önem verin. Kendinizi kötü hissederseniz zaman kaybetmeden doktorunuza başvurun.
Egzersizleri öğle saatlerinde yapmayın: Doktorunuz tarafından tavsiye edilen  egzersizlerinizi, havanın serin  olduğu akşam ve sabah saatlerinde yapın.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*