Epilasyon

Epilasyon

Lazer Epilasyon İle İstenmeyen Tüylerden Kurtulma.

Yıllardır kadınlar istenmeyen tüylerden kurtulmak için değişik yöntemler kullanmışlardır. İstenmeyen tüylerden kurtulmak için ağda, değişik merhem ve losyonlar, iğneli epilasyon, lazer, fotoepilasyon ve radyofrekans kullanılabilirken, lazer uygulamaları en hızlı ve en sağlıklı seçeneklerin arasındadır. Ancak epilasyona başlamadan önce tüğlenme ve kıllanmanın herhangi bir hastalığa bağlı olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu değerlendirme bir uzman doktor tarafından yapılması daha uygundur. Altta yatan bir hastalık varsa, buna yönelik tedaviye başlanmalı ve daha sonra lazer epilasyona başlanmalıdır. Herhangi bir hastalık yoksa, hemen lazer epilasyona başlanabilir.

Lazer tıbbın ve teknolojinin birçok alanında olduğu gibi estetik cerrahide de oldukça yaygın olarak kullanılmakatdır. Estetik cerrahide lazer kullanımı sadece epilasyonla sınırlı kalmayıp, kılcal damarlar ve lekelerin tedavisinde , cilt yenilenmesinde (kollagen sentezini arttırarak) etkili bir şekilde kullanılır.

 

Lazer epilasyon için seçilen lazer ışınının dalga boyu siyah renkli melanin pigmenti tarafından emilme özelliğine sahiptir. Lazer ışınının enerjisi sadece kıl kökünü etkileyerek, lazer epilasyon yapılır. Lazer ışını cildin üst tabakasından geçerek, kıl köküne gelmekte ve kıl kökündeki melanin pigmenti tarafından absorbe edilir. Absorbe edilen enerji kıl kökündeki ısıyı 60° ‘ye kadar yükselterek, kıl kökünü yok eder. Lazer ucunda beraberindeki cilde temas eden soğutma sistemi cildin zarar görmemesini sağlayarak, yanık oluşmasını engeller. Uygulamadan sonra deride bir kızarıklık oluşsa da bir saat gibi kısa bir sürede ortadan kalkar. Lazer epilasyon yapılan alanda kabuklanma olmaz. Kabuklanma olması yanığa işaret edebilir.

 

Lazer epilasyonunun uzman bir estetik plastik cerrah veya dermatolog gözetiminde tecrübeli ve bilimsel çalışan kuruluşlarda yapılması oluşabilecek riskleri azaltır. Kullanılan lazer cihazının mutlaka FDA ve CE onaylarının olup, olmadığına dikkat ediniz. Bu belgeler cihazın hem Amerika hem de AB ülkelerinde kullanımının uygunluğunu gösterir. Bilinçsiz ve geri kalmış teknoloji ile yapılan lazer epilasyonları kılları geçici bir süre için inceltip, sonra daha da kalınlaştırabilir. Bunun yanı sıra lazer epilasyonun gereğinden fazla dozda yapılması ise kalıcı yanık izlerine yol açar. Günümüzde çıkan son kanunlarla lazer epilasyon sadece uzman bir estetik plastik cerrah veya dermatolog gözetiminde yapılmasına izin vermektedir.

 

Her geçen gün birçok lazer cihazının kullanıma girmesiyle daha etkili lazer epilasyonları yapılabilmektedir. Son zamanlara kadar yazın yapılamayan lazer epilasyonu 940 nm dalga boylu diod lazerin kullanıma girmesiyle yazın da uygulanabilir hale gelmiştir.

Epilasyonunda kullanılan Lazer ve Cihaz Tipleri:

 

İğneli epilasyon: Elektrik uyarısı ile kıl kökünü yok etmeye dayanır. Aktif olarak kullanımı çok sınırlıdır.

Alexandrite lazer: Alexandrite lazer deriye temas yoluyla değil de, 3 cm uzaktan uygulanır. Soğutma sistemi ayrı bir sistemdir ve lazer cihazının yanında izole bir ünite olarak bulunur. Soğutma uzaktan yapıldığından istenildiği gibi kontrol edilemeyip, zaman zaman yanıklara engel olunamıyor. 755 nm gibi yüzeyel etkili dalgaboyu melanine çok duyarlıdır, ancak ciltteki melanine de göreceğinden koyu tenli hastalarda ve bronzlaşmış tenlerde kullanımı yanık ve leke oluşturma riski taşır. Uygulanan en ideal cilt tipi açık ten koyu kıl tipidir. Bunun dışındaki tüğ ve kıllar yok edilmiş gibi görünse de birkaç ay sonra tekrar ortaya çıkabiliyor. Esmer tenlerde ve yazın kullanımı kısıtlıdır, bu cilt profilinde yan etki riski taşır. Ciltteki yanık problemlerinden dolayı yazın başında yada yazın yapılması önerilmez. Ayrıca lambası zamanla daha az enerjili lazer ışını verdiğinden cildin özelliği dışında da lazerin dozunu artırmak gerekiyor ki, bu da yine yanık riskini yada etkisiz epilasyon riskini arttırıyor. Yüz bölgesi kılları ve ince tüylerde çok etkili değildir.

 

Ruby lazer: Daha önceden kullanılan lazer epilasyon sistemidir. Günümüzde uygulanmamaktadır.

 

NdYag lazer: Yanık oluşturmayan lazer olarak da bilinen NdYAG lazer aslında cerrahi tedavi ve damar tedavilerinde kullanılan etkili cihazlardan biridir. IPL ve Alexandrite lazerin ehil olmayan kimseler tarafından kontrolsüz kullanımı sonucu koyu tenli cilde sahip hastaların bulunduğu ülkelerde çok sayıda yanık vakası görülmesi üzerine kullanıcılar NdYAG lazere yönelmişlerdir. Ancak NdYag lazerdeki 1064 nm dalgaboyu kılları görmek için gerekli olan melanin hassasiyetine yeterince sahip değildir. Ayrıca NdYAG lazer kıl çevresindeki dokuları ve cillteki suyu daha fazla gördüğü için son derece ağrılıdır. Kılı görme hassasiyeti düşük olduğundan seans sayısı artar ve başarı şansı düşer.

 

Işık bazlı sistemler (IPL, Mavi Işık, Fotoepilasyon vb.): Yoğunlaştırılmış ışık sistemi ile yapılan epilasyon olduğu için fotoepilasyon denir. Aslen lazer sistemi değildir, belli bir aralıktaki çok sayıda dalgaboyundaki ışığı filtreler aracılığı ile cilde uygulanmasıdır. Bu çok sayıda dalgaboyundaki ışık özellikle kıl melaninle beraber herşeyi gördüğünden (cilt melanini, kan damarları, ciltteki su, v.b.) hem epilasyon başarısı düşer hem de yanık riski ve ciltte leke oluşma riski artar.

 

Diod lazer: Diyod lazerlerden değişik dalga boylarına sahip olabilirler. Kılların yanı sıra ince, zayıf kıllarda başarılıdır, yüz kıllarında kullanılan etkili yöntemlerden biridir. 940 nm dalga boyunda olan diod lazer kalın ve kökleri daha derinde olan vücut kılları için genellikle ideadir. Soğutma sistemi lazerin enerjisine duyarlı olup, yanık oluşturmayacak şekilde ayarlanabilir. Bu nedenle yanık riski daha düşüktür.

 

Radio Frequency (RF): Radyo frekans dalgaları olup, lazer ışını değildir. Sadece kıl köklerinde geçici nem azalması sağladığı, zamanla kılın tekrar eski haline geldiği saptanmıştır.

 

Hangi tür lazer cihazı kullanılırsa kullanılsın, epilasyonda %50’nin üzerinde başarı elde edilir. Lazer epilasyonun etkili olmasında cildin rengi ve tipi, kıl rengi, kıl kalınlığı ve kılın ciltteki derinliği önemli rol oynar. Kıl kalınlığı 0.003-1 mm arasında değişir. Kollarda kıllar daha ince ve açık renkli, bikini bölgesindeki kıllar ise daha koyu ve kalındır. Genellikle açık renkli kıllar lazer epilasyona daha dirençlidir ve daha çok enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bütün bu faktörler lazer epilasyonda uygun doz ayarlanmasında önemli rol oynar. Kılın kabul edilebilir düzeyde lazer epilasyonu ile yok edilmesi için 3-6 seans gereklidir. Çok seyrek de olsa sekiz seans gerekebilir. Unutulmamalıdır ki, lazer epilasyonda %100 sonuç almak mümkün değildir. Ancak cildin rengi, kıl rengi, kıl yoğunluğu, kıl kalınlığı ve kılın ciltteki derinliği bu seans sayısını arttırabilir. Çoklu seans sayısına ihtiyaç duyulmasının en önemli nedeni ise kılların değişik büyüme evrelerinde bulunması ve sadece aktif büyüme evresi olan anajen fazdaki kılların lazer epilasyon ile yok edilebilmesidir. Pasif evre olan telojen fazdaki kıllar ancak aktif hale gelince lazer epilasyonla yok edilebilir. Seans aralıkları da kılların aktif büyüme evresine gelmesine göre 4-6 hafta aralıklarla yapılır. Her seanstan sonra seans aralıkları uzatılır. Yüz bölgesinde ince kıllar için 4 hafta arayla seanslara başlanırken, vücut bölgelerinde bu süre iki aya çıkar.

 

Hangi lazer cihazı ile lazer epilasyon yapılırsa yapılsın, güneş koruyucular düzenli olarak kullanılmalıdır. 940 nm dalga boylu diod lazer ile UV ışınlarına duyarlılık en az olur, yine de güneş koruyucu kullanılması faydalıdır. 940 nm dalga boylu diod lazer ile her seans sonrası güneş koruyucular ile güneş altında dolaşılabilir. Unutmayın ki, size uygulanan lazer cihazını tanımıyorsanız, mutlaka her seans sonrası dört hafta süreyle güneşle veya solaryumla bronzlaşmayınız. Diğer lazer sistemlerinde nadiren de olsa uygulama alanlarında kabuklanma veya sivilceleşme sorunları yaşayabilirsiniz. Uygulama sonrası lazer uygulanan bölgelerde geçici olarak bir saate kadar hassasiyet ve kızarıklık görülebilir. Bu etki daha uzun sürerse ki bazen 15 güne kadar uzayabilir, bir sonraki seans öncesinde nemlendirme uygulanmalıdır.

Lazer ışınları radyoaktif ışınların aksine iyonize olmayan enerji formudur. Yapılan araştırmalar sonucunda hücre yapısını etkileyecek mutasyona yol açmadığı, yani kanser yapıcı etkisi olmadığı tespit edilmiştir.

 

Koyu renkli tüyleri olan 12 yaşın üzerindeki herkese lazer epilasyon yapılabilir. Açık renkli tüyleri olan hastalarda lazer epilasyon faydalı olmayabilir. Gözleri özel gözlüklerle koruyarak göz kapakları dışında tüm bölgelere lazer epilasyon uygulanabilir. Seans süresi uygulanan bölgeye, lazer cihazının tipine göre ve kıl yoğunluğuna göre değişmekle beraber 1-2 dakika ile 1-2 saat arasında değişmektedir.

 

Lazer epilasyona başlamadan 3-4 hafta öncesinden sir ağda, cımbız, ip ve tüy sarartma veya boyama işlemlerine son verilmeli, jiletle ıslak traş tüyler ve kıllar alınmalı, seans aralarında aynı yöntemler kullanılmalıdır. Yine aynı sürede ışığa hassasiyeti arttıran ilaç alımı da bırakılmalıdır. Halk arasında yaygın bir söylenti olan jilet uygulamaları kılların köklerini güçlendirir fikri tamamıyla yanlıştır. Yalnızca jiletle dipten tıraş yapılarak üstteki ince kısım alındığı ve kıllar çıkarken ele dik geldiği için kıl kalınlaşmış hissi verir. Böylece lazer ışını kalın koyu kıl köklerini daha seçici şekilde etkilemekte ve kıl kökünü yok etmektedir.

 

Lazer epilasyonun uygulanamayacağı hastalar gri ve beyaz kıllı hastalar, çok fazla bronzlaşmış hastalar, yakın zamanda başka lazer tedavisi yapılanlar, ciltte çabuk renk değişimi yaşayanlar , tetrasiklin veya retinoid g,b, ışığa hassasiyeti arttıran ilaç kullanan hastalardır. Bu ilaçların lazer epilasyon tedavisinden üç veya dört hafta önceden kesilmesi gerekir. Çok koyu cilt tipindeki hastalar ve herpes hikayesi olan hastalarda lazer epilasyon oldukça risklidir.

 

Ayarlanabilen sensörlü soğutması 940 nm dalga boylu diod lazer ile diğer yöntemlere göre ağrı hissetmeden daha sağlıklı bir şekilde lazer epilasyon yapılabilir. Yaz aylarında lazer epilasyon diğer lazerlerle ciltte renk değişikliğine neden olabileceğinden yapılamazken, 940 nm dalga boylu diod lazer ile rahatlıkla yapılabilir. Yine koyu tenlilerde, güneşte veya solaryumda bronzlaşmış hastalarda diğer lazerlerle yanık riski artarken, 940 nm dalga boylu diod lazer yanık oluşturmaz. Bu nedenle size uygulanan lazer cihazını tanımıyorsanız, mutlaka güneşle veya solaryumla bronzlaşmadan 15-30 gün sonra lazer epilasyona gitmelisiniz.

 

Bölgelerine göre lazer epilasyon uygulaması:

 

Koltuk altı: Koltuk altı bölgesi en çok lazer epilasyon uygulanan bölgelerin başında gelir ve en başarılı olunan bölgedir. Koltuk altında kıllar genellikle kalın ve serttir. Ortalama 5 seansta çok başarılı sonuçlar elde edilir. Bir sorunla karşılaşılmaz. Aşırı kıl, terleme ile beraber hijyenik ortamı da bozar. Bu nedenle bazen kıl dönmesi ve enfeksiyon görülebilir. Lazer epilasyon bu bölgede kıl dönmesi gibi problemleri de ortadan kaldıran bir uygulamadır. Kullanılan lazer cihazına göre 5-20 dakika arasında 2 koltuk altı birden epilasyon yapılabilir.

 

Genital bölge: Genital bölge kadınlar tarafından en çok istek gören bölgedir. Bunun da nedenleri ise kişisel ve toplumsal nedenler, kıl dönmesi, ağrılı ağda yapılması ve bikiniden çıkan kıllardır. Genital bölgede de kıl yapısı koltuk altında olduğu gibi genellikle kalın ve yoğundur. Bazı kişilerde kıl yapısının özelliği nedeniyle bu bölgede kıl dönmesi sık gözlenir. Bu durum sonuçta enfeksiyon ve abse oluşumuna yol açabilir. Bazı hastalarda cerrahi müdahale bile gerekebilir. Lazer epilasyon kıl dönmesini yok eder. Erkekler de aynı nedenlerle genital bölge epilasyonunu talep eder. Genital bölge de koltuk altı gibi lazer epilasyona çok iyi yanıt veren bir bölgedir. Ortalama 5-6 seans genellikle iyi sonuçlar için yeterlidir.

 

Bacak bölgesi: Bacak bölgesinde çoğunlukla genetik nedenlerle kıl çıkar. Bacak bölgesi, özellikle alt bacak lazer epilasyonla iyi sonuç alınır. Bacaklardaki kıl dönmeleri enfeksiyon, abse ve cilt lekelerine yol açar. Bu sorunlar lazerle ortadan kaldırılabilmektedir. Lazer epilasyon iki bacağa birden bir seansta yaklaşık 45-90 dakika gibi bir sürede uygulanabilir. Ortalama 5-6 seansta başarılı sonuçlar elde edilir.

 

Yüz bölgesi: Lazer epilasyonla en zor sonuç alınan bölgedir. Yüz bölgesindeki kıllar hormonlara duyarlı kıllardandır. Ergenlikte hormon artışı ile birlikte erkekte sakal oluşumu görülürken, kadınlarda bu bölgede kıl oluşumu genellikle hormonal değişiklikler nedeniyle olduğundan araştırılması gerekir. Kadınlarda bu durumun en sık gözlenen nedeni polikistik over sendromudur. Bu hastalıkta yumurtlama bozuktur ya da hiç olmaz. Bu nedenle erkeklik hormonu testesteron seviyesi artmıştır. Bu hastalıkta şeker metabolizma bozukluğu ile ilişkilidir. Yüz bölgesinde kıl rengi, kalınlığı, derinliği ve hormonal duyarlılığı farklılık gösterir. Bu nedenle özellikle 940 nm dalga boylu diod lazer ile etkili sonuçlar alınır.

 

Göğüs bölgesi: Erkeklerde göğüs bölgesinde kıllar ergenlik döneminde ortaya çıkar ve genetik olarak bazen kişiyi rahatsız edecek yoğunlukta olabilir. Kadınlarda hormonal değişiklikler yine göğüslerde kıllanmaya yol açabilir. Aşırı göğüs kılları hem erkekte hem de kadında sosyal yaşamı tehdit edecek boyuta gelebilir. Erkekler çoğu zaman göğüs kıllarının seyrelmesini tercih ederken, kadınlar göğüs kıllarından tamamen kurtulmayı ister. Lazer epilasyon bu bölgede oldukça etkili olur. Kullanılan lazer cihazına ve kılların yoğunluğuna da bağlı olarak bir seans 30-90 dakika sürmektedir.

 

Sırt bölgesi: Sırt bölgesinde lazer epilasyon özellikle erkekler tarafından rağbet görmektedir. Sırt bölgesindeki kıllar daha derine yerleştiğinden diğer bölgelere göre farklılık arzeder. Bu nedenle yine 940 nm dalga boylu diod lazer ile etkili sonuçlar alınır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*