Göz Kapağı Şişmesi – Nedenleri ve Tedavisi

Göz kapağı şişmesi, gözü saran bağ dokularda iltihap (enflamasyon)veya aşırı sıvı (ödem) olduğunda ortaya çıkar. Göz kapağı şişmesi ağrılı veya ağrısız olabilir, gözün hem alt hem de üst kapağını etkileyebilir.

Göz kapağı şişmesinin 70’den fazla nedeni vardır. Sıklıkla görülenler ise:

  • Alerjiler (en yaygın görülen)
  • Göz enfeksiyonu
  • Göz yaralanmaları
  • Göz kapağı yangısı (blefarit)
  • Göz nezlesi (konjunktivit)

Göz kapağındaki şişme çok daha ciddi ve gözü tehdit eden bir sağlık problemiyle oluşabilir. Bunlar orbital sellülit, Graves hastalığı ve oküler herpes hastalığıdır.

Belirtiler uzun süre devam ederse, değişirse ya da kötüleşirse bir göz doktorunu ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

 

Göz Kapağı Şişmesi Nedenleri

Göz Kapağı şişmesinin birçok nedeni vardır. Bunlardan bazıları görme kaybına bile neden olabileceği için, bu sorunu ciddiye almalısınız.

 

Alerjiler
Göz alerjileri, bağışıklık sisteminin alerjen adı verilen yabancı maddelere aşırı tepki vermesi sonucu oluşur. Polen, toz, hayvan kepeği, bazı göz damlaları ve kontakt lens solüsyonları en yaygın göz alerjenleridir. Bazı durumlarda da makyaj malzemeleri göz şişmesinin suçlusu olabilir.

 

Göz alerjisinin gelişimi şu şekildedir. Göze bir madde göze temas eder. Vücut bunu düşman olarak algılarsa, gözün hassas olduğu bu maddeye karşı kimyasallar salgılanmaya başlar. Histamin bu kimyasalların en yaygınıdır ve kan damarlarının kabarıp, şişmesine ve gözün kızarıp, sulanmasına neden olur. Göz kaşıntısı ile kendini belli eder.

 

Göz Nezlesi (Konjunktivit)
Göz nezlesi göz yüzeyinin üstünde ortaya çıkan enflamasyonla (iltihap) meydana gelir. Alerjik, bakteriyel veya virütik yollarla oluşan göz nezlesi türlerinin hepsi gözde şişmeye neden olur. Göz nezlesinin diğer belirtilerigözde kızarıklık, sulanma ve kaşıntıdır.

 

Arpacık
Göz kapağının kenarlarında şişkin ve kırmızımsı bir yumru olarak kendini belli eder. Arpacık bakteriyel enfeksiyon veya meybomiyan bezindeki enflamasyon (iltihaplanma) nedeniyle oluşabilir. Bu yağ üreten bez tıkandığında, gözde şişme ortaya çıkar. Bir arpacık bütün gözün şişmesine neden olabilir ve genelde dokunulduğunda acı verir.

 

Göz Enfeksiyonları
Göz enfeksiyonları sıklıkla göz ve göz kapağını çevreleyen dokuların şişmesine neden olur. Virüsler veya bakteriler sebebiyle oluşan birçok enfeksiyon vardır.

 

Göz Kapağı Yangısı (Blefarit)
Göz kapaklarının içindeki iltihaplanma ile oluşur. Göz kapağı yangısının altta yatan başka bir sebebi olabilir. Saç kepeği, göz kuruluğu ve enfeksiyonlar bu hastalığa neden olabilir. Göz kapağı yangısının diğer belirtileri gözde yanma, kaşıntı, sulanma ve gözde yabancı bir madde varmış hissidir.

Göz Yaralanmaları
Göz bölgesinin herhangi bir noktasındaki incinme ve estetik ameliyat (blefaroplasti veya göz kapağı ameliyatı) sonucu oluşan yara iltihaplanmayı tetikler ve göz kapağının şişmesine neden olur.

 

Kontakt Lens Kullanımı
Kirli lensleri takma, lenslerle yüzme gibi kötü kullanım sebebiyle göz enfeksiyonları ve gözde şişme oluşabilir. Zarar görmüş lensleri kullanmak da göz kapağının şişmesine neden olabilir.

 

Orbital selülit, Graves hastalığı, oküler herpes hastalığı gibi görme bozukluğuna neden olacak (çift görme, bulanık görme gibi) göz rahatsızlıklarında vakit kaybetmeden doktora danışmalısınız. Bu hastalıklar erken teşhisle tedavi edilebilirler. Aksi hâlde kısmi görüş kaybı, hatta körlük ortaya çıkabilir.

 

Gözde şişmeye neden olabilecek diğer faktörler ise ağlamak, uyumak veya çok fazla sodyum (genelde tuz) tüketimidir.

 

Göz Kapağı Şişmesi Tedavisi

Göz kapağı şişmesinin tedavisi altta yatan sebebe göredir. Göz doktorunuz bunun için göz damlası gibi tedaviler önerebilir.

 

Soğuk Uygulama
Gözü ve etrafını soğuk suyla yıkamak ya da soğuk bir şeyle kompres yapmak şişliği indirebilir. Bunun için ince bir havlunun içine buz koyup, gözün üstüne tutabilirsiniz. Buzu cilde temas ettirmemeye özen gösterin.

 

Antihistamin İlaçlar
Göz şişmesi eğer bir alerjiden kaynaklanıyorsa, antihistamin göz damlaları veya ağız yoluyla alınan alerji ilaçları problemi dindirecektir. Doktorunuz ciddi alerjik reaksiyonlar için steroid damlası önerebilir.

 

Antibiyotik ve Antienflamatuar İlaçlar
Göz nezlesi veya oküler herpes gibi enfeksiyonlar ise antivirüs veya antienflamatuar göz damlalarına veya merhemlere iyi cevap verecektir. Antibiyotikler de enfeksiyon durumunda işe yarayacaktır.

 

Gözü Ovalamayın
Kısa süreli göz şişmeleri evde uygulayacağınız tedavi yollarıyla çözülebilir. Çok önemli bir nokta, şişen gözü asla ovalamamaktır. Bu durumda şişlik daha da artar.

 

Lensleri Çıkarın
Ayrıca eğer kontakt lens takıyorsanız, şişlik inene kadar onları gözden çıkarmalısınız.

 

Başınızı Dik Tutun
Şişkinlik boyunca başınızı dik tutmaya gayret edin. Uzanmak kan akışını hızlandıracağından şişkinliği artırır.

 

Poşet Çay
Sıcak suyun içine sokup, çıkarttığınız poşet çayı soğuttuktan sonra gözünüzün üzerine koyabilirsiniz. Ayrıca patates dilimlerini de göz kapağının üstüne koyup, şişliği indirebilirsiniz.

 

Doktora Başvurun
Eğer gözdeki şişme kaybolmuyorsa, hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurunuz.

 

Göz Kapağı Şişmesini Engelleme

  • Alerjilere karşı test yaptırın. Eğer gözde şişme ve diğer alerjiye bağlı semptomlar sürekli ortaya çıkıyorsa, alerji testi yaptırarak, nelere karşı alerjik olduğunuzu öğrenebilirsiniz. Böylece bunlara karşı önlem alabilirsiniz.
  • Makyaj malzemeleri ve diğer güzellik ürünlerini hipoalerjenik ve kokusuz olanlardan seçin. Böylece olası bir alerjik reaksiyona karşı korunmuş olursunuz.
  • Kontakt lens takıyorsanız, enfeksiyon veya gözde bir hasar riskini uygun hijyen teknikleriyle en aza indirebilirsiniz.

goz-agrisi

Göz Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*