Tereyağı ile kalp hastalıklarının ilgisi olmadığı kanıtlandı

Son elli yıldır tıp dünyasındaki yaygın kanaatin aksine tereyağı ile kalp hastalıklarının herhangi bir ilgisi olmadığı kanıtlandı. Dün dünyaca ünlü bilim dergisi PLOS1’de yayınlanan çalışmaya göre tereyağının kalp hastalıkları ile ilgisi olmadığı gibi tam tersine tereyağı tüketen kişilerde diyabet hastalığı riskinin daha az olduğu bulundu.

Boston Üniversitesi tarafından yapılan bu alandaki en kapsamlı çalışmada 600 bin kişi 10 yıl boyunca takip edildi. Bu kişiler arasında günlük 14 gram ile 45 gram arası tereyağı tüketen kişilerde kalp krizi görülme oranı tereyağından kaçınan insanlar arasında herhangi bir fark göstermedi. Ancak tereyağı tüketen kişilerde diyabet hastalığına yakalanma oranının daha az görüldüğü tespit edildi.

KARATAY HAKLI ÇIKTI

Yaptığı çıkışlarla ülkemizdeki sağlık ve beslenme camiasını karşısına alan Prof. Dr. Canan Karatay yine haklı çıktı. Karatay yaptığı çeşitli açıklamalarda ‘Tereyağı vücudun en önemli besin kaynağı’ olduğunu savunan Karatay Prof. Dr. Karatay, “Doğal tereyağı, köy tereyağı tüketebilirler. Ben bir kardiyolog olarak kitabımda tereyağı nasıl yapılacak onu anlatıyorum. Çünkü, tereyağı kalbimizin iyi çalışması için önemlidir ve vücudumuzun iyi en önemli besinlerinden biridir. Damarlarımızın tıkanmaması içinde tereyağı önemlidir. Tereyağını köy yumurtasına kırıp yiyebilirsiniz, yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Hatta Orta Asya’da yaşayan kişiler çaylarına tereyağı koyarlar. Bizde de şeker üretilmeden önce çaylar tereyağı ile içilirdi. Tereyağının hiçbir zararı yoktur” şeklinde demeçler vermişti.

karatay

KAYNAK
Is Butter Back? A Systematic Review and Meta-Analysis of Butter Consumption and Risk of Cardiovascular Disease, Diabetes, and Total Mortality, Laura Pimpin, Jason H. Y. Wu, Hila Haskelberg, Liana Del Gobbo, Dariush Mozaffarian, Published: June 29, 2016http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0158118

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*