Çocuklarda Yaz Mevsiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaz mevsiminde değişen havalarla birlikte bebeklerde dikkat edilmesi gerekenler de değişiyor. Bu dönemde giysilere dikkat etmek ve mevsimsel rahatsızlıklardan korunmak için bazı önlemler almak gerekir.

Aktif Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ragıp Güney, yaz aylarında dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili şu açıklamalarda bulundu.

 

  1. Giysi seçimine dikkat edin

Bebekler doğumun ardından ilk bir ay soğuğa karşı çok duyarlıdırlar. Bu dönemde bebeği ortam ısısına uygun olarak giydirerek korumak önemlidir. Ancak yaz aylarında gündüzleri tek kat penye giysiler yeterli olacaktır. Sıcak yaz günlerde, her yaşta bebek ve çocuğun en önemli aksesuarı şapkadır. Güneşten korunmak için mutlaka şapka kullanılmalıdır. Bebek ve çocuklarınız için pamuklu, açık renkli, kimyasal renklendiricilerin kullanılmadığı giysileri tercih etmelisiniz. Çocuğunuzu güneşten korurken yazın güneşten alacağı D vitamininden de mahrum bırakmamalısınız.

 

  1. Su tüketimini göz ardı etmeyin

Yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklerde dışarıdan su takviyesine ihtiyaç duyulmaz ancak ek gıda söz konusuysa mutlaka su verilmelidir. Yaz aylarında vücut terlemeyle fazla su atar bu nedenle su tüketimi artırılmalıdır. Çok sıcak günlerde gün içerisinde su tüketimine dikkat edin. Sulu gıdalar ve taze meyveler de vücudun su ihtiyacını karşılamasına yardımcı olacaktır.

 

  1. İsiliği önleyin

Yaz aylarında bebeklerde sıcak kaynaklı bazı cilt rahatsızlıkları gözlemlenir. Bunlardan en sık karşılaşılan ise isiliktir. İsilik ortam ısısına ve neme bağlı olarak ortaya çıkar. İsilik tedavisi için terlemeyi azaltmak, daha bol giysiler giydirmek ve ılık suyla banyo yaptırmak genellikle yeterlidir. Kremler ter bezi kanallarını kapatacağı için isiliğin çoğalmasına neden olabilir.

 

  1. Cildi koruyun

Yaz aylarında sık karşılaşılan bir diğer sorun güneş çarpmaları ve yanıklarıdır. Bunu önlemekse güneşe çıkılacak saatlerin seçimindedir. Bulunduğumuz bölgeye göre özellikle 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşe çıkılmamalıdır. Koruma faktörlü, cilde zararlı kimyasallar içermeyen güneş losyonları sürmek önemlidir. Yine şapka takarak yüz ve omuzlar korunabilir. Cilt için güneşten korunmak kadar güneş almak da önemidir. Sabah ve akşamüzeri saatlerinde gerekli önlemleri alarak bebeğinizle birlikte güneşin ve açık havanın tadını çıkarın!

 

  1. Taze gıdalara yönelin

Yazın sıcakla birlikte mikroorganizmalar daha hızlı ürer ve yiyecekler çok daha hızlı bir şekilde bozulur. Özellikle sütlü, kremalı, mayonezli ve etli yiyecekler daha hızlı bozulmaktadır. Yiyecek seçimi yaparken üretim, saklama ve sunum koşullarını göz önüne almalısınız. Bebeğinize vereceğiniz yiyeceklerin daha çok taze sebze ve meyvelerden oluşmasına önem vermelisiniz.

 

  1. Su temizliğine dikkat edin

Yazın karşılaşılan sorunlardan bir diğeriyse yaz ishalleridir. Yaz ishallerini engellemenin en kolay yolu içme sularının ve yiyeceklerin yıkandığı suların temiz su kaynaklarından elde edilmiş olmasıdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer noktaysa girilen havuzun temizliğidir; su yutarak daha çok mikrobu ağızdan alınabilir. İshalin tedavisinde kaybedilen sıvıyı yerine koymak ve enfeksiyon etkeni mikroorganizma tespit edilerek ilaç tedavisine başlamak gerekir.

 

  1. Sinek ve böceklerden koruyun

Yaz aylarında açık alanda daha çok zaman geçirildiğinden sinek, böcek gibi canlılarla karşılaşma olasılığımız artar. Bunların bir kısmı zararsız olsa da bir kısmı alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bunu önlemek odalarda sineklik ve cibinlik kullanabilirsiniz. Cilde doğrudan uygulanan sinek kovucu krem ve spreylerin içeriğine dikkat edin. Organik ve doğal yağlardan yapılan koruyucular kullanabilirsiniz.

u_22-06-2015-000800sorumluluk-cocuk

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*