Zika virüsü sakat doğumlara yol açıyor

Yirmiden fazla ülkeye yayılan ve 2 milyar insanı tehdit eden Zika virüsünün anne karnındaki bebeğe geçtiği ve beyin tahribatına yol açtığı bulundu.
Brezilya’da mikrosefali yüzünden hayatını kaybeden bir bebeğin beyninde yapılan incelemede Zika virüsüne ait izler tespit edildi. Uzmanlar virüsün plasentadan bebeğe geçebildiğini bebeklerde sakatlıklara yol açabileceğini belirtiyor.

Virüs sivrisineklerden bulaşıyor. Bebeklerin yaşam süresini kısaltan virüs, beyin fonksiyonlarında da bozukluklara ve beynin yetersiz gelişime neden oluyor. Şimdilik Türkiye’de herhangi bir Zika vakası ile karşılaşılmadı ancak sıcaklıkların arttığı şu günlerde küresel turizm yüzünden virüsün ülkemize gelmesi ve insanları etkilemesi mümkün.

Şu an için virüs için herhangi bir tedavi veya önleyici aşı bulunmamakta. Latin Amerikayı etkisi altına alan virüs, sadece Kolombiya’da 13bin 500 kişide görüldü.
Virüsten korunmanın başlıca yolu sivrisineklerden korunmaktan geçiyor. Kapalı ve açık renk giysiler giyilmesi, klimalı serin ortamlarda bulunulması, evlerde sivrisinek kovucuların kullanılması tavsiye ediliyor. Ayrıca sivrisineklerin yoğun olarak bulunabileceği durağan su, orman gibi bölgelerde uzaklaştırıcı spreylerle korunulması öneriliyor.

Türkiye dahil pek çok ülke sağlık bakanlığı özellikle hamile kadınların risk bölgeleri olan Güney Amerika, Güneydoğu Asya ve Pasifik Adalarına seyahat etmemelerini tavsiye ediyor. Bu ülkelere seyahat edecek hamile kadınların rezervasyonları seyahat acentaları tarafından ücretsiz iptal edilebiliyor.

KAYNAK
Roosecelis Brasil Martines, MD et al. Pathology of congenital Zika syndrome in Brazil: a case series. The Lancet, June 2016 DOI: 10.1016/S0140-6736(16)30883-2

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*