Kol Germe

Kol Germe

Kolun üst tarafında arka ve iç kısımlarındaki sarkıklıklar genellikle yağ birikimleri ve deri sarkmasıyla ortaya çıkar. Zira bu bölge deri ve derialtı dokusu daha gevşektir. Genellikle ailevi yatkınlık, yaşlanma, kilo alıp-verme, güneşe maruz kalma, yer çekimi gibi etkenler deri ve derialtı dokusundaki gevşemeyi daha da arttırarak sarkıklıklara neden olur. Kol sarkmalarına medikal estetik ve estetik cerrahi birçok çözümler getirmektedir. Tabidaha ağır derecede olan sarkmaların tek çözümü cerrahidir. Ortalama 1-3 saat arası sürer.

 

Kolun üst tarafında arka ve iç kısımlarındaki sarkıklıklar genellikle yağ birikimleri ve deri sarkmasıyla ortaya çıkar. Zira bu bölge deri ve derialtı dokusu daha gevşektir. Genellikle ailevi yatkınlık, yaşlanma, kilo alıp-verme, güneşe maruz kalma, yer çekimi gibi etkenler deri ve derialtı dokusundaki gevşemeyi daha da arttırarak sarkıklıklara neden olur. Kol sarkmalarına medikal estetik ve estetik cerrahi birçok çözümler getirmektedir. Ancak ağır derecede olan sarkmaların tek çözümü cerrahidir. Kollar yana doğru kaldırıldığında kolun üst kısmında yarasa kanadı şeklinde sarkma ortaya çıkar. Bu durum kısa kollu elbise giyilmesinde sorun yaratır. Kol sarkmalarında problemler hastadan hastaya değişim göstermektedir. Bazen deri kalitesi bozulmuş ve bölgesel yağlanma artmıştır; hızlı kilo verenlerde ise sadece sarkma söz konusudur. Hafif sarkmalarda AWT uygulamaları ile risksiz bir şekilde sonuca ulaşılır. Ağır sarkmalarda deri kalitesi iyi ise, sadece liposuction (yağ alma) yeterli olur. Deri kalitesi bozulmuş ve çatlaklar da varsa kol germe ameliyatı gerekir. Bazı hastalarda ise hem liposuction hem de kol germe kombine edilebilir.

 

Meme kanseri nedeniyle memesi alınan ve koltukaltına müdahale edilen hastalarda aynı taraftaki kolda ortaya çıkan lenfödem için liposuction veya kol germe de yapılabilir.

 

      Kol sarkmalarını önlemenin yolu erken dönemlerde liposuction ile deride deformasyonlar oluşmadansarkmaya yol açacak yağ dokusunun ortadan kaldırılmasıyla olabilir. Zira deri kendini toplayarak, sorunu ortadan kaldırmaktadır. Ancak kolda sadece deri fazlalığı varsa, fazlalık deri dokusu; beraberinde yağ fazlalılığı davarsa fazlalık olan deri ve yağ dokusu çıkarılmalıdır. Kol germe ameliyatı sonrası kolun arka-iç kısmında kalan düz çizgi şeklinde iz en önemli dezavantajıdır. Kol kaldırıldığında iz ortaya çıkacağından hastanın bu izin bilincinde olarak karar vermesi en doğrusudur.

 

Kol Germe Ameliyatı:

Kol sarkmalarında uygulanan kol germe ameliyatı genellikle genel anestezi altında ve bazen de lokal anestezi ile yapılır. Ortalama 1-3 saat arası sürer. Çok ağır sarkmalar ve yağlanmalarda hasta bir gün hastanede kalabilir. Koldaki sarkma deri boyunca hem enine hem boyuna iki boyutludur. Bu nedenle deri hem enine hem de boyuna kesilerek sarkan deri alınmalıdır. Enine deri fazlalığı koltukaltına yapılan kesilerle alınacağı için izini gizlemek kolaydır. Boyuna deri fazlalığı boyuna yapılacak kesilerle alınır ki, burada kalan izin görünmesi söz konusudur.

 

Kol Germe Ameliyat Öncesi:

Genel anestezi gerektiren tüm ameliyatlara hazırlanırken olduğu gibi ameliyat öncesi 6 saatlik açlık süreci gereklidir. Ameliyata girecek hasta ameliyattan en az 3 gün önce aspirin gibi kanamayı uzatacak ilaç alımını kesmelidir.

 

Kol Germe Ameliyat Sonrası:

Ameliyat sonrası kanama ve sıvı birikimlerini engellemek için bu bölgeye lastik boru drenler konulabilir. Bunlar en fazla 2-3 gün sonra çekilir. Özellikle ameliyattan sonraki ilk günlerde kolların yüksekte tutulması önerilir. Ameliyat sahasında oluşabilecek şişme, ödem ve kanamaları azlatmak için baskılı bandaj uygulaması yapılır. Üç gün sonra kola şekil vermesi için kolu saran çorap şeklinde elastik bir bandaj uygulanır. Genellikle alınacak dikiş olmaz.

 

Ameliyat alanında kanama, serum birikmesi enfeksiyon gibi iyileşmeyi etkileyebilecek durumlar dışında bu ameliyat özgü olarak, yapılan kesilerin iyi planlanamamasına bağlı olarak koltuk altında bant oluşumu gibi durumlar görülebilir.

 

 Ameliyat sonrası dönem ağrı olmaz yada yok denecek kadar azdır. Ağrı olursa ağrı kesiciler yeterlidir. Normal hayata dönüş birkaç gün içindedir. İlk iki hafta sadece günlük işlerinizi yapabilirsiniz, kollarınızı kullanmadığınız koşu gibi sporlara üçüncü haftada, tenis gibi efor sarfettirici sporlara sekizinci haftadan sonra başlayabilirsiniz. Kolunuzun içindeki iz ilk zamanlar kabarık kırmızı olmakla birlikte zamanla incelecek ve soluklaşacak daha az belirgin hale gelecektir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*