Meme Dikleştirme (Mastopeksi) Ameliyatı
Göğüsler bir çok değişik sebep nedeniyle sarkık hale gelebilir. Göğüs dokusunu yerinde tutan bağ dokusu zamanla gevşeyebilir. Aşırı kilo değişikliklerine, emzirmeye ve yer çekimi gibi değişik etkilere bağlı olarak meme dokusu ile etrafını saran deri zarfı arasında uyumsuzluk olabilir.
Estetik cerrah tarafından
meme dikleştirme ameliyatı ile sarkık meme dokusu yeniden şekillendirilir, fazla deri çıkartılır, meme ucu olması gereken koninin tepesindeki yerine getirilir. Ameliyatın genel anestezi altında ameliyathane koşullarında yapılır. Ortalama ameliyat süresi 1.5-2 saat kadardır. Pansuman birkaç gün içinde inceltilerek, sporcu sütyeni kullanılmaya başlanır. Bu sütyen iki ay kullanılır, aynı süre içinde hastaya masaj önerilir. Meme ucu ayrı pansumanla sürekl takip edilir. Dikişler 7-12 gün sonra alınır. Ameliyat sonrası sarkıklığın derecesine göre hasta 1-7 gün içinde işine dönebilir.
Göğüs Dikleştirme:
Zamanla memeler gebelik, emzirme ve yer çekiminin etkisine bağlı olarak sarkık hale gelebilir. Bu daha çok meme dokusunu tutan bağların gevşemesiyle olmaktadır. Beraberinde deri fazlalığı da olabilir, bazen içi boş gibi duran meme görünümü ile karşı karşıya kalabiliriz. Ameliyatlarda meme gelişiminin tamamlanması için 18 yaş civarını beklemek gerekir. Memenin şeklini elde etmek için, Plastik cerrahlar bilgisi, tecrübesi, hayal gücü, vizyonu ve sanatsal yaratıcı yönünü kullanmak zorundadır.
Meme Dikleştirme Ameliyat Öncesi:
Hastalar estetik cerrahlarına diğer estetik ameliyatlarda olduğu gibi beklentilerini aktarmalıdır. Ailede meme hastalığı veya kanseri, sigara, alkol veya ilaç alışkanlığı söylenmeli, sistemik bir hastalık ve daha önceden geçirilmiş ameliyatlar anlatılmalıdır. Ayrıca riskleri (enfeksiyon, kanama, dikiş açılması, v.b.) ameliyat öncesi cerraha sorulmalıdır.
Ameliyat için birçok teknik vardır. Bunların bazıları lokal anestezi altında da yapılabilir. Hastaya anestezi tipi söylenmelidir.
Ameliyatta, sarkık meme dokusu yeniden şekillendirilir, fazla deri çıkartılır, meme ucu olması gereken koninin tepesindeki yerine getirilir. Hastanemizde ameliyatın genel anestezi altında ameliyathane koşullarında yapılır. Ortalama ameliyat süresi 1.5-2 saat kadardır. Sarkıklığın dercesine göre değişik teknikler kullanılacağından izler de memeden memeye değişmektedir. Ancak mutlaka iz kalacaktır. Meme ucundaki areola dediğimiz renkli alan etrafına kesi yapılarak dikleştirme yapılabildiği gibi, bu kesiye ek olarak meme ucundan aşağıya doğru kesi uzatılarak da yapılabilir. Dolgunluğunu kaybetmiş, gevşemiş ve ileri derecede sarkmış olan memelere, tek başına protez konulması, memede yeterli dikleştirme sağlamayabilir. Bu durumda ek olarak uygun yerlerden deri fazlalıkları alınarak meme başı olması gereken seviyeye çıkarılarak
göğüs dikleştirme işlemi yapılabilir. Bu hastalarda sadece meme protezi konmasına göre daha fazla iz kalacaktır.
Meme Dikleştirme Ameliyatı Sonrası:
Ameliyat sonrasında ağrı nadiren olur ve rahat geçer. Protez konulan hastlarda kol hareketlerinde birkaç gün hareket kısıtlılığı olabilir. Pansuman meme büyütme ameliyatında olduğu gibi sütyen şeklindedir. Pansuman birkaç gün içinde inceltilerek, sporcu sütyeni kullanılmaya başlanır. Bu sütyen iki ay kullanılır, aynı süre içinde hastaya masaj önerilir. Meme ucu ayrı pansumanla sürekl takip edilir. Dikişler 7-12 gün sonra alınır. Erken dönemde şişlik, meme başında hissizlik ve morumsu renk değişimi olabilir. Ancak geçicidir.
Ameliyat sonrası sarkıklığın derecsine göre hasta doktorunun izniyle 1-7 gün içinde işine dönebilir. Üç ay ağır hareket ve ağır spordan kaçınması önerilir. Hastada kötü iz oluşturma yatkınlığı varsa, sık kilo değişiklikleri, gebelik ve emzirme söz konusu olursa ve zamanla yerçekiminin etkisi ile tekrar sarkıklar oluşabilir. Her ameliyat istenmeyen bazı durumlar ile sonuçlanabilir. Bu ihtimalleri doktorunuzla konuşmanızda yarar vardır.
Bir yanıt bırakın