Estetik Meme Büyütülmesi (Silikon Protez Uygulaması)
Göğüs Estetiği, Göğüs Büyütme
Estetik cerrahlar tarafından
meme büyütme estetiği öncesinde memelerin büyütülme miktarı hastanın arzusu, göğüs kafesinin genişliği, hastanın boyu dikkate alınarak karar verilmektedir.
Göğüs büyütme estetiği ameliyatı ideal olarak, genel anestezi altında ameliyathane koşullarında yapılmaktadır.Ortalama bir saat sürer. İlk üç gün içinde hastanın durumuna göre pansuman inceltilerek, sprocu sütyeni dediğimiz özel bir sütyen giydirimektedir. Estetik cerrahlar bu sütyenin en az iki ay kullanılmasını önermektedir. Memede geçici şişlik, morumsu renk değişikliği ve meme ucunda hissizlik olabilir; ancak belirli bir süre sonra kaybolmaya başlar. Meme etrafında birkaç hafta yanma hissi olabilir. 3-4 hafta memeye fiziki temasla ağrı ve duyarlılık olabilir. Dikişler 7-12 gün zarfında alınır. Hastalar göğüs büyütme ameliyattan sonra doktor izniyle 3-4 gün içinde işlerine dönebilirler.
Göğüs Büyütme Ameliyatı:
Memeler gelişme geriliği yada doğum sonrası ve daha birçok nedenle küçük kalabilir yada küçülebilir, yada asimetri meydana gelebilir. Her iki memenin yada birinin büyütülmesi gerekebilir. Ve böylece daha dolgun, iri, estetik olarak daha güzel memeler elde edilebilir. Bu girişimlerde silikon meme protezlerinden başka bir seçenek yoktur. Silikon dış çeperleri oluştururken, dolgu maddesi bazen değişebilmektedir. Protezlerin şekil ve içeriğine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Bunlar hastaya anlatılarak, hangi protezin seçileceğine birlikte karar verilmelidir.
Memelerin büyütülme miktarı hastanın arzusu, göğüs hafesinin genişliği, hastanın boyu dikkate alınarak karar verilir. Meme derisinin kabul edebileceğinden daha fazla
meme büyütme yapılmamalıdır. Bunun kontrolü için ameliyat esnasında prova yapmak için özel deneme protezleri kullanılır.
Silikon vücuda en az zarar veren yabancı madde olup, meme protezi dışında birçok madde tıpta kullanılmaktadır. Meme protezleri dış çeperleri daha sert silikondan yapılmış içi ise değişik maddelerle dolu esnek yapılardır. Şekil olarak yuvarlak ve damla şekilli olmak üzere iki tipi vardır. Yuvarlak olanlar da yüksek profilli ve düşük profilli olamk üzere iki ayrı şekle sahiptir. Hastanın isteğine göre ve ihtiyaca göre en uygun olan şekil seçilerek kullanılır. Dış yüzeyi pürtüklü ya da düz olmak üzere iki tipi vardır.
İçeriği açısından günümüzde protezler iki ana gruba ayrılır:
Jel dolu olanlar: dış yüzeyi daha sert silikondan yapılan protezin içi daha yumuşak silikon jelden doldurulur,
İzotonik dolu olanlar: dış yüzeyü aynı olup, serum olarak da bilinen tuzlu su dolu olan protezlerdir. Gerek ameliyattan önce hazır dolu getirilir yada ameliyat sırasında şişirilir.
Bu iki tip dışındaki protez çeşitlerinin halihazırda dünyada kullanımı yoktur.
Göğüs Büyütme Ameliyatı Öncesi:
Hastalar genellikle istedikleri meme büyüklüğünü tarif ederken, istedikleri sütyen numarasını söylerler (85, 90 gibi). Ancak çeşitli sütyen markaları, farklı büyüklükte olabilir. Hatırlatmakta fayda vadır ki, 85-90 gibi ölçüler hastanın göğüs kafesinin ölçüsü olup, genellikle sütyen numarası değişmeyecek buna karşılık “cup size” denilen A, B, C, D harfleri ile ifade edilen meme boyutu değişecektir. Bu nedenle ameliyat öncesinde hastanın beklentisi çok iyi saptanmalı, bunun yanında olabilecek farklı büyüklükler ve sebepleri (örneğin küçük yaşlardan beri çok küçük olan memelerin çok fazla büyütülmesi bir ameliyatta mümkün olmayabilir çünkü derinin belirli bir oranda esneme kabiliyeti vardır, bu toleransın çok zorlanması, komplikasyona – dikiş açılması, kapsül kontraktürü gibi- yol açabilir) incelenmelidir. Kırk yaşın üzerindeki hastalarda özellikle ailede meme kanseri hikayesi varsa ameliyattan önce mamografik inceleme yapılmalıdır. Ayrıca hastaların ameliyat öncesi memelerinden küçüklük dışında başka yakınmaları varsa, mutlaka değerlendirilmelidir.
Meme büyütme ameliyatından beklentilerinizi, cerrahınızla konuşmanız ve kesi yeri ve protez tipinin avantaj ve dezavantajlarını iyice öğrenmenizde ameliyatın sonucu açısından fayda vardır. Ameliyatın riskleri anlatılır. Ayrıca sigara içiliyorsa, 10 gün önce kesilmelidir. Hastalar estetik ameliyat öncesi aspirin almamalı, kullandıysa 7-8 gün önce kesilmelidir. Vücudun herhangi bir yerinde enfeksiyon olmamalıdır. Cerrahınızın önerilerini ameliyat öncesi ve sonrası harfiyen uyarak bu riskleri azaltabilirsiniz.
Ameliyat ideal olarak, genel anestezi altında ameliyathane koşullarında yapılmalıdır. Ortalama bir saat sürer. Seçilecek kesi yerine göre memealtı kıvrımı, koltukaltı, meme başı kenarı veya göbek çevresinden deriye kesi yapılabilir. Son kesi yeri henüz daha kabul görmüş değildir. Bu kesi yerlerinde mutlaka iz kalır. Protez meme dokusu arkasına veya göğüs kası arkasına konulabilir. Her uygulamanın da avantaj ve dezavantajları farklıdır; bunlar ameliyattan önce değerlendirilmelidir.
Göğüs Büyütme Ameliyat Sonrası:
Ameliyat sonrası geçici şişlik ve ağrı görülebilir.
Meme büyütme ameliyatı sonrası kanama, enfeksiyon (iltihap) ve dikişlerin açılması riski seyrek görülür. Çok seyrek olarak protez kapsülü içinde enfeksiyon olabilir. Bu durumda öncelikle antibiyotiklerle tedavi yapılır. Enfeksiyon devam ediyorsa, protezin çıkarılması ve değiştirilmesi gerekebilir. Meme uçlarında geçici olarak uyuşukluk olabilir. Daha çok söylenti olarak halk arasında dolaşan silikon protezin kanser yaptığı, gebeliğe engel olduğu veya süt vermenin zorlaştığı gibi düşüncelerin gerçekliği yoktur. Tam tersine meme protezi konan kadınlarda kanserin daha düşük olduğu belirlenmiştir. Protezin etrafında kapsül gelişebilir, ancak bu kapsül kalın ise sertlik ve meme tabanında protezin belirginleşmesine yol açabilir. Çok seyrek olarak da vücut protezi kabul etmeyebilir ve dışarı atmaya çalışabilir veya biçimini bozup küçük bir alanda sınırlandırabilir. Bu da memelerde asimetri ve istenmeyen kalite ve şekil bozukluklarına neden olur. Kapsülün kalınlığına göre masaj yada tekrar cerrahi girişim (yeni protez koymak da dahil) önerilebilir. Tabiî ki
Göğüs büyütme ameliyatı tecrübeli bir cerrah tarafından yapıldığında bu riskler daha da azalacaktır. Ameliyattan iki ay sonra yüzü koyun yatabilir. Protez çeperleri kesici-delici aletlerle olan darbeler dışındaki basılara dayanıklıdır. Ancak trafik kazaları ve yüksekten düşmeler protezin yırtılmasına neden olabilir. Bu durumda protez çıkarılmalı ve hasta isterse yenisi konulmalıdır. Meme muayene ve tetkiklerinde doktorunuza mutlaka protez konulduğunu söylemeniz gereklidir, zira yapılacak tetkikler (mamografi ve MRI gibi) değerlendirilirken, protez göz önünde bulundurulmalıdır. Mutlaka bu konuda deneyimli bir ekip tarafından bu tetkikler yapılmalıdır.
Ameliyat sonrası birkaç gün genel anestezinin etkisine bağlı olarak, yorgunluk hissedilebilir. İlk üç gün içinde hastanın durumuna göre pansuman inceltilip, sprocu sütyeni dediğimiz özel bir sütyen giydirilir. Bu sütyen en az iki ay kullanılmalıdır. Beraberinde hastaya tarif edilen masaj titizlikle uygulanmalıdır. Ağrı az olur, ancak protez kas arkasına konursa kolların hareket ettirilmesi sırasında ağrı veya hareket kısıtlılığı olabilir. Memede geçici şişlik, morumsu renk değişikliği ve meme ucunda hissizlik olabilir. Bunlar belirli bir süre sonra kaybolmaya başlar. Meme etrafında birkaç hafta yanma hissi olabilir. 3-4 hafta memeye fiziki temasla ağrı ve duyarlılık olabilir. Dikişler 7-12 gün zarfında alınır. Dikiş izlerindeki pembe renk hastaya bağlı olarak 6 aya kadar kalabilir; yavaş yavaş solar. Hasta 3-4 gün içinde işine dönebilir. 3 ay ağır sporlardan uzak durması önerilir.
Bir yanıt bırakın