Üroloji Uzmanı Op.Dr. Uğur Göksu, son yıllarda geliştirilen tanı ve tedavi yöntemlerine rağmen erken teşhis evresinin atlandığı prostat kanseri vakalarının sıklıkla ölümle sonuçlandığına dikkat çekerek “Bilinenin aksine prostat kanseri günümüzde ileri yaş hastalığı değildir. Son bulgular artık hastalığın 40’lı yaşlarda da sıklıkla görüldüğünü ortaya koyuyor. Bu nedenle prostat kanserinden korunmak için 40 yaşından itibaren ilk rutin kontrolleri yaptırmak gerekiyor. Prostat kanseri Türkiye’de erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türüdür” dedi.
Op. Dr. Uğur Göksu, Türkiye’de yılda 13 bin erkeğe prostat kanseri tanısı konulurken, erken dönemde belirti vermeyen prostat kanseri için erkeklerin 40 yaşından itibaren prostat kanserinin kan testi olan PSA testi ile prostat muayenesi olmasının gerekliliğine dikkat çekti.
Prostat kanserinin erken dönemde belirti vermeyip sessiz ilerleyen bir kanser türü olduğuna dikkat çeken Göksu, “Belirtilerinin geç dönemde hissedilmesi nedeniyle rutin kontrollerini yaptırmayan bireyler hastalığa ileri evrede yakalanmaktadır. Özellikle ailesinde prostat kanseri vakası görülmüş bireylerin yıllık kontrollerini mutlaka yaptırması gerekmektedir.
Ülkemizde yılda 13 bin hastaya prostat kanseri teşhisi konulmaktadır. Günümüzde Almanya ve Türkiye’nin nüfusları aynı olduğu halde Almanya’da tanı almış prostat kanseri hastaları Türkiye’dekine göre dört kat daha fazladır. Bu durum bize Türkiye’de tanı konmamış pek çok hasta olabileceğini düşündürmektedir. Erken tanı, tüm hastalıklarda olduğu gibi prostat kanserinde de hayat kurtarır. Prostat, kanser riskinin yanı sıra erkeklerde en sık görülen bazı hastalıkların da kaynağı olabilir.”
Bir yanıt bırakın