Kendi Kendine Meme Muayenesi Ne Demektir ve Neden Yapılmalıdır?
Kendi kendine meme muayenesi, memelerde yumru, şişlik, kalınlaşma gibi, kanser belirtisi olabilecek değişiklikleri kişinin kendi başına kontrol etmesi demektir. Meme kanserinin erken evrelerde teşhis edilebilmesi sayesinde hastalıktan sağ kalabilme şansı çok daha yüksektir. Tüm meme kitlelerinin %80’i iyi huylu olmasına rağmen, kendi kendinize yapabileceğiniz düzenli bir meme muayenesi ile tehlikeli olabilecek değişiklikleri erken dönemde yakalayabilirsiniz.
Kendi Kendine Meme Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?
memelerinizi ayda bir kere, adetinizin bitiminden 3 ila 5 gün sonra muayene etmelisiniz. Artık adet görmüyorsanız ve menopozdaysanız; meme muayenenizi her ayın aynı günü, örneğin ayın birinci günü veya sizin için hatırlanması kolay bir tarihte yapınız. Her muayenede, memelerinizin hatlarına ve kıvamına alışacak ve değişikliklere karşı daha uyanık olacaksınız.
Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?
Meme muayenenizi yapabilmeniz için aşağıda tarif edilen basamakları izleyiniz.
Ayna karşısında:
- İyi aydınlatılmış bir odada, yeteri kadar geniş bir aynanın önünde belden yukarınız çıplak olarak durunuz. Her iki göğsünüz eşit şekil ve büyüklükte değilse hemen korkmayınız; çünkü çoğu kadında böyledir. Kollarınız yanlarda serbest olarak dururken, memelerinizin büyüklüğünde, şeklinde, dokusunda veya cildinde herhangi bir farklılık olup olmadığına bakınız. Ciltte büzüşme, renk değşimi, gamze oluşumu veya hassas ve ağrılı bir bölge olup olmadığını araştırınız. Aynı şekilde meme başlarında herhangi bir renk değişimi, soyulma veya meme başının yönünde bir değişiklik olup olmadığını gözleyiniz.
- Daha sonra, memelerinizin altındaki kasları sıkılaştırmak amacıyla, ellerinizi kalçalarınıza koyup sıkıca bastırınız. Her iki yana dönerek memelerinizin dış kısımlarını da gözleyiniz.
- Bir sonraki aşamada, aynanın karşısında öne doğru eğiliniz. Omuz ve dirseklerinizi, meme kaslarınızı sıkılaştırmak amacıyla, öne doğru döndürünüz; memeleriniz öne doğru düşecektir. Bu esnada, memelerinizdeki, şekil ve dış hat değişikliklerini araştırınız.
- Şimdi, ellerinizi başınızın arkasında birleştirip sıkıca kavrayınız ve öne doğru sıkıca itiniz. Her iki yana dönerek memelerinizin dış yüzlerini de kontrol ediniz. memelerinizin alt yüzlerini de gözlemlemeyi unutmayınız. Bu bölgeyi görebilmek için memelerinizi elleriniz ile kaldırmanız gerekebilir.
- Meme ucundan herhangi bir akıntı olup olmadığına bakınız. Bunun için işaret ve baş parmağınızı meme başının çevresindeki bölgeye yerleştiriniz ve meme başını bitişine doğru çekiniz; herhangibir akıntı olup olmadığını gözleyiniz. Bu işlemi diğer göğsünüz için de tekrarlayınız.
Yıkanırken: - Şimdi sıra, memenin içindeki değişiklikleri hissetmeye geldi. Bu aşamada ellerinizi su veya sabun ile kayganlaştırmak yardımcı olabilir. Koltuk altınızda herhangi bir şişlik veya kalınlaşma olup olmadığını kontrol ediniz. Sol elinizi kalçanıza koyup, sağ eliniz ile sol koltuk altınızı muayene ediniz. Aynı işlemi karşı taraf için de tekrarlayınız.
- Her iki tarafta, köprücük kemiğinizin üstünü ve altını muayene edin.
- Bir elinizle göğsünüzü desteklerken, diğer sabunlu elinizle meme dokusunu hissedin. Göğsünüzü nazikçe bastırarak muayene etmek için parmaklarınızın düz kısımlarını kullanın. Bu muayeneyi yaparken sutyen alt sınırı ile köprücük kemiği arasında aşağı veya yukarı doğru, tüm meme yüzeyi tetkik edilinceye kadar, bir sıra takip edilmelidir. Aynı işlemi karşı taraf için de tekrarlayınız.
Sırt üstü yatarak: - Daha sonra yatın ve sağ omuzunuzun altına küçük bir yastık veya katlanmış bir havlu yerleştirin. Sağ elinizi başınızın arkasına koyun. Tüm parmaklar birlikte ve düz olacak şekilde sol elinizi sağ göğsünüzün üst kısmına koyun. Burada muayeneyi kolaylaştırmak için biraz vücut losyonu kullanılabilir.
- Memenizin bir saatin yüzü gibi düşünün. Saat 12’den başlayın ve saat 1’e doğru küçük dairesel hareketler ile ilerleyin. Tekrar 12’ye gelinceye kadar bütün yüzeyi aynı şekilde muayene edin. Bu esnada parmaklarınız düz dursun ve meme ile devamlı temas halinde olsun. Daire tamamlanınca, meme başına daha yakın, aynı şekilde saat yönünde daha küçük bir daireyi, bu defa meme başının etrafında tekrarlayın. Bu şekilde tüm meme yüzeyini tarayıncaya kadar devam edin. Koltuk altına doğru olan daha yukarı alanları da muayene ettiğinizden emin olun.
- Parmaklarınızı düz olarak doğrudan meme başının üzerin e yerleştirin ve çevresindeki herhangi bir değişiklik olup olmadığını hissedin. Meme başını nazikçe içeri doğru bastırın. Kolaylıkla harekte ediyor olmalıdır.
9,10 ve 11 numaralı basamakları diğer göğsünüz için tekrarlayınız.
Memede Bir Kitle Tespit Edilirse Ne Yapılmalıdır?
Göğsünüzde herhangi yeni bir değişiklik meydana gelirse veya bu değişiklik adet gördükden sonra da devam ediyor ise doktorunuza başvurunuz. Doktor tarafından araştırılması gereken durumlar şunlardır:
- Göğsünüzde, diğer alanlar ile karşlaştırınca farklı duran herhangi bir alan.
- Bir adet siklusu boyunca geçmeyen, göğsünüzde veya koltuk altınızda şişlik veya sertlik.
- Göğsünüzün şekil , boyut veya sınırlarında bir değişiklik.
- Bezelye tanesi kadar küçük olabilecek bir kitle.
- Meme derisinin bir alanında mermervari bir görünüm.
- Memede buruşukluk, gamze , yanık veya enflamasyon gibi duran değişik bir alan meydana gelmesi.
- Meme ucundan kanlı veya berrak akıntı gelmesi.
- Meme ucunun veya tamamının derisinin kırmızı görünmesi.
Bir yanıt bırakın